mandag 11. april 2011

'be fruitful and replenish the earth'

Det landet i verden som har mest fruktbarhetsklinikker per innbygger er Israel. Det er også det landet i verden som utfører flest fruktbarhetsbehandlinger per innbygger årlig. All fruktbarhetsbehandling i Israel er og fult subsidiert av staten, dvs at alle kvinner, uansett religion og sivilstand, kan når som helst spasere inn på en av de mange klinikkene i Israel og, helt gratis, få så mange fruktbarhetsbehandlinger de trenger helt til de har hatt to vellykkede forsøk, som da betyr at de er blitt tobarnsmor! Denne politikken har ikke noe med at det er unormalt mange i Israel som er ufrivillig barnløs, men heller viktigheten av å føde barn, å være mor, i jødisk religion og kultur. Vil bare legge til at dette tilbudet selvfølgelig også gjelder de israelske araberne også. 


Som kontrast til dette så er velferdsgodene man får etter barnet er født ikke noe å skryte av her nede. Staten fremhever viktigheten av å føde barn og oppmuntrer kvinner i landet til å føde barn. Det er da i mine øyne et paradoks at man bare får 16 uker mammapermisjon (vel og merke med 100% lønn). Skulle man derimot være så heldig at man har jobbet for samme arbeidsgiver i mer enn to år så har man muligheten til å ta de resterende 36 ukene (tilsammen et år) ulønnet, men den muligheten har ikke mange. Man får og barnetrygd men den ligger på 200 Shekel i måneden, det er i overkant av 300 kr pr barn. Og ikke tro at det er billigere å bo i Israel enn i Norge. En barnehageplass koster det samme, til og med ofte dyrere enn her, det meste av maten er like dyr, bensin prisen er den samme, mens gjennomsnittslønnen i Israel ligger på i overkant av 12000 kroner (og de fleste tjener nok under det).

Etter min mening er dette ikke noe å skryte av og spesielt i et land der det å være mor tilsynelatende settes så høyt i samfunnet så syntes jeg det absolutt finnes rom for forbedring her. Men fascinerende er det. Og det må jeg bare si ærlig, at jeg er utrolig fascinert av det israelske samfunnet. Det er et merkelig sammensatt samfunn, som tross alt fungerer ganske så bra tatt i betraktning alle utfordringer det står ovenfor til daglig. 

Mange utenlandske kvinner/par kommer også til Israel for å ta i bruk disse klinikkene. Her er en artikkel jeg fant fra Glamour ;-) 'How far would you go to have a baby? Veldig interessant! Denne artikkelen er først og fremst myntet på det amerikanske 'markedet' :-P, men kan nok og være kjekk lesing for eventuelle norske kvinner. Tydeligvis er de israelske klinikkene noen av de fremste i verden, samtidig om de er relativt billig. Ettersom jeg ikke kjenner til hvordan dette fungerer i Norge kan jeg ikke sammenligne selv, men for de som er interessert så opplyses priser her

1 kommentar:

  1. Vi som bur i Norge veit nesten ikkje kor godt vi har det med alle goder og støtteordninga som finns når vi får barn :) Er godt med sånne påminnera som detta innimellom, så man setter mer pris på det :)

    SvarSlett